En liten rapport fra Tangen Sfo i full fart

Åshild Ida Andresen (leder)

Her på Tangen SFO er vi for tiden 36 barn og 5 ansatte i varierende stillingsprosenter.

Vi startet SFO året med mye bading til ungenes store glede. Området her innbyr til utelek og turer i nærområdet. Denne høsten er vi spesielt opptatt av dyr av forskjellige slag. Vi synger, leser, dramatiserer og jobber med formingsoppgaver knyttet til forskjellige dyregrupper, og vi er ute på tur og "studerer" dyrene i sine rette miljøer. For tiden er det insekter som fanger vår oppmerksomhet. I tilknytning til tema dyr, er det også naturlig å jobbe med årstidene. Temaet "folkeskikk" prøver vi også å veve inn. (Ungene syns det er spennende å jobbe med insekter.)

4. kl. elevene jobber med SFO avis samt at de har en egen kokkegruppe som lager mat til resten av SFO elevene en gang i uka.

Tangen SFO er svært heldige som har et slikt flott uteområde rundt skolen - og kjempefine muligheter til å dra ut på turer. (Langs Mjøsa, Gjeldberget og inne skogen).

Vi trives godt alle sammen på Tangen SFO, selv om det til tider kan bli litt trangt innendørs.

Stemningsrapport fra Vallset Sfo 01.09.03

Heidi L. Østerhagen (leder)

?Heidi, Heidi, kom og sjå, vi har fønni en diiger fluesopp!!!?

Undertegnede nærmer seg selvfølgelig for å ta en titt på oppdagelsen.

?Her er det en kvit sopp også - er’n giftig? - kan vi koke’n - åssen ser’n ut inni??

Den voksne svarer etter beste evne - vi undres og undersøker, oppdager enda flere - fordyper oss i mysteriet sopp.

Tilbake ved gapahuken har en av de andre voksne plukket hatten full av lekker ung piggsopp. Utstyrt med kniv nyskjerrighet og lupe (!) blir soppens nydelige hvite kjerne undersøkt - ingen mark der, nei! Vi planlegger å ta den med tilbake til basen, steke den og spise’n på brødskiva…..

Imens entrer Vallset SFO’s IDOL- stjerner scena (les gapahuken) og holder en forrykende konsert. Danseferdigheter, koreografi og sangglede er det ingenting å si på. De synger visst på engelsk også - om det er SFO-engelsk eller IDOL-engelsk har undertegnede for dårlig trent språkøre for å avgjøre. Applaus får de i hvert fall!

Med andre ord - de er her igjen! Hvem da? Seksåringene selvfølgelig, og noen 5 ½- åringer. Nylig klekket ut fra lokale barnehager og ivrig i gang med skole- og SFO-hverdag. Ivrige, spørrende, med hodet fullt av ideer og ting de vil fortelle om, stuper de inn i hverdagen - og hjertene våre, med hodet, armer eller bein først - alt ettersom.

Aldri er vel vi voksne så svette, tomme i hodet, fulle i hodet, lattermilde, oppgitte og forvirrede som etter de to første ukene etter oppstart med nye barn om høsten. Ting har en tendens til å oppstå litt fortere og på en litt annen måte enn vi voksne forutser. Men det gjør ikke noe det - det er jo akkurat sånn det pleier å være - dessuten er det jo snart jul (!) og da er det vel noen fridager så vi får tatt oss litt inn igjen……. eller?

Til slutt et lite sitat som jeg syns passer bra på 6-åringene, og som forhåpentligvis treffer noen voksne SFO-ere:

?Uten begeistring er det aldri oppnådd noe stort.?

(Sitat: Ralph Waldo Emerson)

PS: Det var ingen av ungene som turte å smake på soppen etter at vi hadde stekt den.

Kanskje neste gang……..?

En bitteliten stemningsrapport fra

36 barn og 6 voksne ved Vallset SFO

En liten rapport fra Åsbygda skolefritidsordning

Hege Fenn (leder) og Siv Bratteggen (baseleder)

Vi har travle dager på SFO med mye utelek og forskjellige aktiviteter. Vi har fine uteområder like inntil skolefritidsordningen som gir oss muligheter for å komme ut i naturen både sommer som vinter.

Onsdag er turdagen vår og vi tar med oss nistepakka og noe godt å drikke i sekken. Denne dagen er fin til å oppleve naturen, vi har alt vært og plukket tyttebær og lagd trollkrem. Vi passer også på å samle naturmateriell for bruk utover vinteren. Det er alltid noen som finner noe spennende å vise til oss andre - alt fra småkryp, fine blomster eller andre rariteter. Vi har også en leirplass innenfor skoleområdet som vi kan bruke og her lager vi oss bålmat av ymse slag.

Om vinteren har vi fine muligheter til å gå turer på ski og vi skal ha skirenn ved påsketider. Da er akebakken vår i flittig bruk og det samme er skøytebanen vi har fått inne på skoleplassen.

Vi følger årstidene når vi har temaer vi jobber med. Vi skal ha høsttakkefest og pynte bordene med rognebær og blader. Pressing av fine blader, treing av rognebærkjeder og liknende hører også med.

Vi har planlagt tur til Hagastua fritidsgård i Romedal i september. Der kan ungene få bli bedre kjent med forskjellige dyr og får også mulighet for en ridetur. Budor-tur har vi planlagt i løpet av vinteren, da er aking, ski og snowboard tingen. Vi pleier også å ha en avslutningstur før vi tar sommerferie.

I september skal personalet på kurs hvor vi skal lære om JEG KAN metoden. Dette ser vi fram til og vi ønsker å ha dette som satsingsområdet vårt i år. Målet vårt er at så mange barn som mulig skal få mulighet til å trene seg på en ny ferdighet i løpet av året.

Vi ser frem til et aktivt år på Sfo.

ps: Vi ved Åsbygda Sfo kunne ønske oss et idehefte for alle Sfo’ene. Et temahefte med 2 eller flere ideer fra hver Sfo. Temaer som f.eks. bålmat, uteaktiviteter, turer, forming til jul, påske, 17.mai, felles leker inne og ute. Det er mange ting å ta av. Hva med å begynne med et julehefte? Send noen forslag til oss - og vi sender et samlet hefte tilbake. Kan gå på rundgang. Håper å høre fra dere alle - vi trenger ny innputt av og til. Hilsen Hege og Siv

SOLVIN SFO Trude Fiskum (leder)

Vi på Solvin SFO teller i dag 53 barn og 5 voksne. Vi holder til i våre egne lokaler i ?gamle skolen? på Solvin. Her har vi et eget ?stillerom?, med data, tegnekrok, sofakrok med muligheter til lesing, spill og andre rolige aktiviteter. I tillegg har vi lekerom med dukker, utkledningstøy, klosser, biler osv og et stort kjøkken med spiseplass til nesten alle barna. Fordi vi begynner å bli ganske mange etter hvert har vi tatt i bruk en del av lekerommet til spising. Der får noen barn som regel sitte alene når de spiser, de setter pris på at det er litt roligere med mindre barn og mindre støy.

Ved hvert måltid får barna hjelpe til med pådekking og rydding, dette går på rundgang og de er kjempeflinke til å ta ansvar for ?sitt? bord. I høst lagde vi en ny ordning med ?bordbrikker? som barna selv må huske på. Når de kommer på SFO må de ta sin brikke som henger på veggen i gangen og legge den i en bøtte på kjøkkenet. Dette er et tiltak for at barna selv skal si ?Hei!? når de kommer og for at vi voksne skal få en oversikt over hvilke barn som har kommet.

Onsdager er hel dag på SFO og fast turdag. Vi har hatt noen fine turer i området rundt skolen, med og uten mat. Blant annet til skolens egen gapahuk og til en plass med noen veldig store steiner. Vi ser at barna har en kjempefin lek ute i skogen, og det er en fin anledning til å undre seg litt over alle fenomener ute i naturen - barna spør mye når vi er på tur.

?Hvorfor er det en sti her??

?Hvor kommer de store steinene fra??

?Er det farlig å ta på sopp??

?Hvorfor er noen kongler store og noen små??

Tidlig i September var de eldste barna, tredje- og fjerdeklassingene, på overnattingstur. Da dro 16 barn og tre voksne til ei koie på Årkjølen. De hadde også med en egen lavvo som noen sov i. Det ble en kjempefin tur med bål og pølsegrilling, tur i skogen med lommelykt om kvelden, spikking, lek og moro.

I løpet av høsten har vi spist en del grønnsaker. Vi er så heldig å få masse grønnsaker fra noen foreldre. Barna er blant annet blitt veldig glad i knutekål som vi ofte har hatt stående i en bolle etter maten. Grønnsakssuppe har også vært populært.

Breidablikk Sfo Tur til Mattisrud

Nina E. Iversen (leder)

Etter at skolen har tatt ferie, da skjer det mye på sfo. Dagene våre blir lengre, for da har vi åpent fra kl.07.30-16.30, og er så heldige å ha barna hele dagen. Dagene blir anneledes enn de "vanlige" dagene etter skoletid. Vi prøver å finne på litt ekstra for de som har ferien sin på Sfo.

En av de siste dagene i juni hadde vi på Mattisrud i Løten. Vi hadde med oss 10 barn. Først fikk vi vite litt om museet Mattisrud, og etterpå fikk vi utforske området på egenhånd.

Et fantastisk sted som de har klart å få fram mye fra gamledager. Både ungene og de voksne ble veldig fasinert. Det var også noen dyr på Mattisrud; kuer, griser, høner og sauer. De kunne vi gå inn til og klappe.

Vi hadde fortellerstund med Ann Elin Lium, noe som også var veldig bra. Ungene ble deretter delt i to grupper og skulle finne seg en gjenstand på hver gruppe som de skulle lage fortellinger om. Det ble to fine muntlige fortellinger. Ungene har masse fantasi og den fikk de virkelig brukt her. Ingen hadde lyst til å reise hjem, men det måtte vi jo!!! Hadde med oss mange inntrykk, samtidig som vi hadde lært litt om gamledager, og om hvordan man lager fortellinger.

Et fint sted å reise til, både for små og store!!.

Arstad Sfo: “JEG KAN? Kristin Ring (leder)

En tilbakemelding fra arbeidet med å utvikle metoden i Stange kommune.

Prosjektet startet med et kurs for de Sfo-ansatte og lærerne med Anne Nielsen i september, etter at undertegnede hadde “møtt? metoden på Sfo-konferansen året før. Kurset på Arstad Sfo samlet 53 deltakere og initiativtaker fikk god tilbakemelding på innhold og gjennomføring.

Denne positivet vilje og evne til nytenkniing førte så til at det ble en forsiktig, men solid start på å utvikle denne metoden på Sfo-avdelingene på 5 skoler. Ansvaret for dette lå på Sfo-lederne, med varierende eksterne og interne ramme-betingelser, og aktivitetsnivået har derfor variert noe fra skole til skole. Lærerne har i den grad de har fått det presentert, tatt imot prosjektet på en positiv måte og 2 lærere har tatt i bruk metoden i sine klasser.

Rundt 25 barn på de 5 Sfo-ene + barn i 2 klasser har dette skoleåret trent seg på å omforme forskjellige vanskeligheter i sitt hverdagsliv i skole og Sfo. De er blitt “plukket ut? av foreldre/lærere og personalet sammen. Foreldre har latt seg begeistre, personalgrupper har latt seg inspirere og det viktigste av alt har vært at barna som enkeltindivider har møtt en konstruktiv måte å endre dårlige atferdsmønstre på!

Tenk å få støtte fra andre barn istedenfor at de påpeker hva en ikke kan!!!!!!

Jeg glemmer aldri det “tvilende? uttrykket og tårene i øynene til gutten jeg stilte spørsmålet: Hvem tror du kan hjelpe deg å lære det? Han var vant til mange kommentarer på at han ikke klarte det han skulle øve på. Han brukte 1 uke på å finne det ut.

Husker ogoså godt støttespilleren som 3 ganger i løpet av en Sfo-ettermiddag la hånda si på skulderen til en som øvde seg på noe - for å minne ham på det - uten å si noe slik de hadde blitt enige om. Det var bare en av alle hans gode hjelpere som med strålende ansikter rakk opp hånda for å fortelle at de var noens støttespillere!!!

Så var det en som strevde fælt med å ta del i det andre snakket om, sang om, fortalte om. En med diagnosen “tourette’s syndrom?. Etter å ha sett et rollespill fremført av en annen som skulle vise oss hvordan det gikk an “å spørre om å få være med i leken? kom det kontant: “Det derre der vil jeg også være med på!?

Også moren soom kommer til meg sammen med en veldig aktiv gutt som snakker høyt, og svarer voksne ironisk og litt fiendtlig. Hun sier til barnet sitt: “Hva var det du skulle si til Kristin?? Barnet sier stille: “Jeg vil øve meg på noe?.

Eller den plutselige kommentaren fra den stille 1.klassejenta som ofte har et lukket ansikt og sjelden forteller hva hun vil eller tenker: “Du - jeg vet noe jeg kan øve meg på!!!!!!!!!

Og det er store jenter som sier til en annen som øver seg: “Når vi sier kattunger til deg for å minne deg på det du øver deg på når du glemmer deg, da tror de andre barna at det kommer kattunger, Hi - Hi !!!!!!!!

Hva vi voksne lærer?

At vi har funnet en metode. En arbeidsmåte som underbygger det pedagoger har lært om den skjulte læringen. Den som forteller oss at barn lærer av barn. En metode som bygger på atferdsteorien. En metode som utnytter denne kunnskapen ved å la barna støtte hverandre i stedet for å konkurrere med hverandre.

At vi i stedenfor å gjenta oss sjøl på møtene våre ved å snakke om hva barn ikke kan, setter oss sjøl og andre barn i sving for å støtte hverandre.

Til deg som lurer på våre rammebetingelser:‒

Vår Sfo har 53 barn fordelt på 3 grupper ca. 1 time pr Sfo-dag.

Resten av tida er fellestid.‒

vi har avdelingsmøte 1 1/2 time pr uke + 2 timers personalmøte pr måned‒

Vi har 1 hel Sfo-dag

Vi har tilbud om faste aktiviteter 2 ettermiddager pr uke. Det vi tilbyr av aktiviteter utenom dette planlegges hver uke: Turer, Musikk, Drama, Forming, Matlaging, Bibliotek “OPPSTÅR? utfra barnas øsnker og behov. Vi har PÅ-HJERTET-KASSE hvor barna skriver/hjelper hverandre og skrive/formulere seg.

“JEG KAN?-metoden har gitt oss en bedre Sfo-hverdag med økt trivsel og trygghet for barn og voksne, fordi vi har fått et redskap å bruke til å møte konfliktene med. Vi kan bruke våre observasjoner til å lage avtaler med barna om å snu på dårlige mønstre. Det gir oss en trygghet. Basisen for det mellom menneskelige samvær.

Høstrapport fra Hoberg Sfo Berit Thorsrud (leder)

Vi på Hoberg Sfo har i skoleåret 03/04 161 barn tilknyttet vår Sfo.

Av den grunn har vi delt opp i fire baser. Sfo-barna er “spredt? utover hele skolen.

1. klasse-basen består av 52 barn.

2. klasse-basen består av 55 barn.

3. klasse = 2 baser a 23 og 24 barn.

4. klasse barna ved Hoberg skole går på Arstad Sfo.

1. klasse-basen holder fortsatt på med å bli kjent med hverandre. Det tar litt til for 5-6 åringer å bli kjent med regler og rutiner på en stor skole. Det skal knyttes nye vennskapsbånd i barnegruppa. Vi prøver å la det bli tid til turer og samvær. Vi gir rom for god lek både inne og ute. Barna organiseres i mindre grupper og har høst som tema. Aktiviteter i den forbindelse er: Trykking av duker, turdager annenhver mandag og tirsdag og baking.

2. klasse-basen er ei stor gruppe på 55 barn. Denne basen følger stort sett det samme opplegget som 1.klasse-basen, men organiserer litt forskjellig. Temaet her er også høst. Det trykkes duker, skjæres grukt og grønnsaker. Denne gruppa har også en fast turdag i uka som varierer fra uke til uke.

3. klasse-basen legger stor vekt på mye uteliv og fysisk aktivitet pga. plassmangel. Barna har idrettslek og svømming som fast aktivitet. Vi vil etter hvert ta aktivt i bruk ski og skøyter. Høst er også tema på disse to basene. Det har vært innhøsting av både grønnsaker og frukt. Ellers er tradisjonelle leker og barnesanger noe vi skal jobbe med utover høsten.

Alle grupper hos oss vektlegger fysisk aktivitet gjennom hele året. Vi har vært heldige å fått Ottestad I.L. til å holde idrettsskole for 1. og 2. klasse på onsdager i Sfo-tiden.

Hoberg Sfo jobber i perioden fram til jul aktivt med hvordan vi kan benytte oss av ressursene som hver enkelt i personalgruppa sitter inne med. Interessant og spennende arbeid.

Jeg vil avslutte denne rapporten fra oss med et lite høstdikt av Harald Sverdrup.

Hundre røde eplebarn

Min tante er et epletre.

Og onkel skjønte sikkert det,

For snart var han en sønnavind

Som sto mot hennes blomsterkinn.

Nå strikker hun av sine bladers grønne gran

Små busker til et hundre røde eplebarn.

God høst alle sammen.

Gi meg en vannmaskin! Gunnar A. Steen

Jeg ønsker meg en vannmaskin. For mine 2-3-åringer elsker å leke med vann. Den må ha mye vann - og det må være lydsignaler i den - og selvfølgelig en knapp å trykke på. Når 3-åringen da trykker på knappen, må det skje noe voldsomt. En foss må komme til syne - der barnet stirrer begeistret og ser både gule og røde gullfisker, stjerner og måner.

Men dette må kunne skje flere ganger. Maskinen må være repeterende, slik at flere barn kan trykke på den underbare knappen. Helst en uendelighet av fossefall, aldri slutt på den magiske leken.

Men barn blir så våte av vannlek sier du. Og våte barn blir kalde barn, og masse arbeid med nytt skift - og barnet har sjelden mer enn et skift med seg.

Jeg har tenkt på det også. Konstruksjonen må være slik at vannet går i en spesiell slynge i fossen slik at barnet ikke så lett blir våt. Da får jeg en ekstra effekt med virvler i bunnen av fossen - ekstra spennende å se på. Og lyden blir også forsterket.

En slik maskin har jeg lenge ønsket til mine 3-åringer. Selvfølgelig også til de eldre ungene, men jeg vet at det er de minste som er mest betatt av vannlek. Kanskje jeg til og med skal farge vannet blått eller grønt?

Siste nytt:

Nå har Stenby barnehage fått vannmaskinen - tro det eller ei!

Og ikke bare en - men to!! - for at det ikke skal bli kø rundt en slik fantastisk leksak. Og for å være sikker, har vi til og med bygget bitte små vegger rundt dem, så vi har full kontroll når de er i bruk og ikke mange klynger ser rundt den som leker vannleken. Gjett om de er populære! Ta gjerne kontakt, så skal vi fortelle hvordan det gikk til.

Hold dere friske folkens!

Jeg kommer rett fra medbestemmelsesmøte med Knut Bryhni. Han har hatt den utakknemlige oppgave å kutte i våre budsjetter på barnehagesektoren. Rektorene må gjøre det samme med skolene. Likedan i helsesektoren - ja alle kommunens virksomheter må kutte.

Ikke småpenger heller. 5% reduksjon av de siste 3 måneders drift er drastisk. Årsaken er nesten tragikomisk: Kommunen har satt av penger for å betale ned på den store gjelda. 75 millioner står i banken og venter på neste hovedforfall - like over nyttår. Men da hadde jo kommunekassereren regnet med renteinntekter av disse pengene - renter som skulle brukes til vår daglige drift. Men så reduserte Norges bank renta flere hakk. Derved svant denne inntekten.

Da burde vel også rentene på de store lånene bli mindre. Å nei - for her ligger det fastrente-avtaler. Derved taper kommunen når rentene blir lave. I tillegg blir overskuddet fra e-verket 2,5 mill. mindre enn beregnet, og skatteinngangen blir mindre. Slik sett skal vi altså de siste 3 månedene spare 5% av budsjettet.

Er det bare en liten sum? Problemet er at Virksomhet for barnehager må regne 5% av brutto budsjett. Det koster ca 30 millioner å drive våre 9 barnehager.

Men det er brutto. Inntektene fra staten og foreldrene er på ca 20 millioner. Altså er netto utgift ca 10 mill. Likevel forlanger rådmannen at det skal spares inn 5% av brutto

A-post

Avs. Utdanningsforbundet - Stange

seksjon barnehage (privat/komm. område)

v/Gunnar A. Steen

2337 Tangen

budsjett for at det skal monne noe. Hvis dette skulle vært for hele året, ville 5% bli ca 1.5 milloner. For 1/4 av året - de siste 3 mnd - blir det da i underkant av kr 400.000. Dette tilsvarer alle barnehagenes drifts-utgifter resten av året. Og mye av dette er faste utgifter, som telefon, porto, reparasjoner o.l.

Da kommer vår helsetilstand som en reddende engel. Vi har vært friskere enn normalt hittil i år! Barnehagene har ikke brukt opp alle sine vikarmidler. I sparekassa med en god slump. Og lønnsmidler gir fort penger i kassa. I tillegg spinker og sparer Knut inn av sitt eget budsjett for Virksomhet for barnehager.

Dermed har han et forslag om faktisk å nærme seg rådmannens krav om 5% innsparing av brutto budsjett. Godt gjort! Enda jeg syns det er urimelig å kreve innsparing utifra 30 millioner når kommunens reelle utgifter til barnehagene er på 10 millioner.

Derfor kjære folk: Hold dere friske! Unngå den årvisse juleinfluensaen - bind skjerf rundt munn og nese - snakk ikke direkte til noen - snu dere vekk når noen snakker til dere - ta ingen i hånda - og lag en plakat til grinda:

“Vi er blitt en freskere kommune -

og akter å fortsette med det!?

Hold ut - det er bare 1 lønning igjen til JUL!!!